Tentoonstelling over operatie Quicke Anger

In het airborne museum onderaan de John Frost brug is een tentoonstelling te zien over de tweede slag om Arnhem, ook wel operatie Quicke Anger genoemd. Dit was een tweede poging van de geallieerden Arnhem en daarmee het noordelijke deel van Nederland te bevrijden, de eerste poging mislukte namelijk.
Die eerste poging vond plaats tussen 17 en 25 september 1944. Luchtlandingtroepen van de geallieerden landde op de Ginkelse Heide in Ede om vanaf daar richting Arnhem te trekken. Het plan was onderdeel van Operatie Market Garden. Toen de soldaten op de eerste dag op de Ginkelse Heide landde kregen ze vrij weinig tegenstand van twee onopgemerkte panterdivisies van de Duitsers. Dit waren overblijfselen van de 9e SS-Panzer-Division Hohenstaufen en de 10e SS-Panzer-Division Frundsberg die hadden gevochten in Rusland en Normandië.
Dag twee
Op dag twee veranderde dit, de tegenstand van Duitse kant word heftiger. Onder leiding van luitenant-kolonel John Frost bereiken vier bataljons (600 soldaten) het doel. De brug. Hier houden zij het 4 dagen vol, maar dan is de munitie op en moeten zij zich overgeven. De rest van de geallieerden soldaten word in de nacht van 25 op 26 september geëvacueerd over de Rijn door de Polen, de Duitsers merken dit pas de volgende dag.
De tentoonstelling gaat over de operatie waardoor Arnhem wél echt bevrijd is, operatie Quicke Anger. Deze operatie werd uitgevoerd vanuit Westervoort. Het eerste plan was om het in Driel te doen, maar doordat de Duitsers daar op een stuwwal zitten is er besloten het te verplaatsen naar Westervoort. Dit betekende dat al het materieel van Driel naar Westervoort moest, dit veroorzaakte een file van vier dagen.
Meer tegenstand
Eenmaal in Westervoort staken de geallieerden de IJssel over richting Arnhem zonder al te veel tegenstand. In tentoonstelling komen nieuwe dingen naar voren, zo was de tegenstand aan de Velperweg bij de AKU namelijk veel groter dan eerst werd gezegd. Er zijn daar mogelijk zelfs tanks ingezet. In de tentoonstelling zijn foto's te zien over de slag, deze zijn te bekijken tot 9 september.
In aanloop naar de herdenking op 12 april zal dit verhaal op deze site worden verteld.